Wat ooit ontstaan is vanuit vrouwenorganisaties is uitgegroeid tot een mooi netwerk dat als een deken over de Noordoostpolder ligt. Actieve vrouwen gingen jarenlang vanuit hun eigen dorp bij medeparochianen langs voor een bijdrage om pelgrimsreizen naar Lourdes mogelijk te maken. ”Heil der zieken” klinkt velen van ons nog bekend in de oren. Het geld werd benut om reizen voor zieke pelgrims naar Lourdes mogelijk te maken. Op een gegeven moment ontstond het idee om de krachten te bundelen en een Lourdesgroep Noordoostpolder in het leven te roepen. Mevrouw Hoenderboom uit Emmeloord bundelde die krachten. We hebben een rijke historie!

De afgelopen jaren zijn er veel veranderingen geweest binnen de Noordoostpolder. Kerken werden gesloten en parochies samengevoegd. De Lourdesgroep Noordoostpolder bleef met een contactpersoon in elk dorp (11) een bron voor inspiratie voor pelgrims die op reis gingen. Veel parochianen uit de polder dragen jaarlijks financieel bij om een deel van de reis te financieren voor pelgrims met een klein budget. Sinds 10 jaar organiseren we nu een groepsreis vanuit de polder. Deze reis wordt gedragen door het pastorale team. Dit is door de jaren heen belangrijk voor ons geweest.

Elk dorp heeft een eigen contactpersoon, die mogelijke pelgrims informatie geeft en begeleidt bij de voorbereiding. Zij staan in nauw contact met de VNB die verantwoordelijk is voor het verloop van de reis. Ook individuele pelgrims blijven op elk moment van het jaar naar Lourdes gaan en worden door hen ingeschreven.

De jaarlijkse groepsreis wordt in samenspraak met de regio-coördinator geregeld. Het vraagt veel extra inzet en zij moet het overzicht houden om de behoeften van de pelgrims zo goed mogelijk te waarborgen. De regio-coördinator vertegenwoordigt de “polder” bij het bisdomoverleg.

Wat onze polder ook uniek maakt is dat we veel zorgvrijwilligers kennen, die met ons meegaan. Sinds een paar jaar kunnen zij zich als zorgvrijwilliger op onze groepsreis inschrijven. Volgend voorjaar sluiten wij ons aan bij de Bisdomreis en daar gaat u nog veel over horen!!

Ria en Maria, regio-coördinatoren uit de Noordoostpolder