Nu de bouwvakvakantie weer is afgelopen, is de aannemer weer op volle sterkte bezig met de voltooiing van de kerk. Het eind is in zicht. Ze zijn nu bezig met  het laatste metselwerk van de entree en het storten van de dekvloer met daarop de vloertegels. Het altaar uit Oosterwierum is inmiddels geplaatst. De bovenbouw komt later. Tijdens de bouwvak hebben een flinke groep vrijwilligers de muren van de zijkapellen gesausd. Dit werk was buiten het bestek gehouden en kunnen we dus besparen op de bouwkosten. Onze dank aan de vrijwilligers is groot. Het is verheugend om te zien hoe betrokkenheid omgezet wordt in daden. Tijdens de bouwvak zijn ook de eerste ramen in het priesterkoor geplaatst. De drie Aartsengelen; Gabriel, Michael en Rafael. Deze ramen werden oorspronkelijk in 1897 geplaatst als geschenk van pastoor Molenaar. De plaatsing van de ramen heeft veel publiciteit losgemaakt. Alle Noordelijke kranten hebben erover bericht, evenals  Omroep Fryslan, SBS6 en zelfs een kort item in het NOS journaal.

Toen de kerk door brand werd verwoest is ook het bijzondere schilderij verdwenen met daarop de voorstelling van de gekruisigde Christus met aan weerzijden Maria en Johannes. Wim Kiewiet uit Buren heeft toen aangeboden om dit schilderij in kopie na te maken. Hij is daar ondertussen al een jaar mee bezig. De eerste presentatie  heeft al veel publiciteit losgemaakt. Veel waardering voor de deskundige en treffende gelijkenis met het originele schilderij. Het was een altaarstuk uit nog de oude kerk aan de Ballumerweg, waarschijnlijk afkomstig uit het atelier van Hendrik ter Bruggen, uit ongeveer 1640. Het origineel die destijds als voorbeeld diende hangt in New York. Wim noemde dit zijn bijdrage aan het herstel van de kerk.

Met dezelfde inzet heeft Jan Kooiker de frontplaat van het oude Cuypersaltaar  hersteld. Tijdens de demontage door Friso is het frontpaneel in tientallen stukken gebroken. Jan heeft alles gelijmd en gefixeerd in een stalen frame. Het zal in de oorspronkelijke kleuren terug gebracht worden en krijgt een museale opstelling in de zijkapel.

Veel parochianen en gasten hebben gebruikt gemaakt van de mogelijkheid om op 8 augustus een kijkje in de kerk te nemen. Ze kregen daar uitleg over wat er nog te gebeuren stond. De oplevering door Friso zal rond half oktober zijn. Art Deco het bedrijf van de kunstenaar Randolph Algera heeft daarna nog enkel maanden werk. Tijdens de kunstmaand is de kerk open voor bezichtiging en Randolph zal ook op vaste tijden een toelichting geven op zijn ontwerp. Let voor openingsdagen en tijden op de publicaties van de kunstmaand. Wij raden ieder van harte aan om gebruik van de rondleiding te maken. Dit beloofd een unieke toelichting te worden op de keuzes die de kunstenaar gemaakt heeft, binnen de randvoorwaarden die de parochie stelde.

Tegelijk met de bezorging van deze wegwijzer krijgt u ook een verzoek tot sponsoring van de ramen. We komen op de totale begroting nog 100.000,- euro te kort. Wij hopen dit bedrag door raamsponsoring bij elkaar te krijgen. Iedereen kan een raam naar eigen keuze sponsoren voor een bedrag van 3000,- euro. Voor 500,- euro extra kunt u van dit raam een origineel schilderij krijgen gemaakt door de ontwerper Randolph Algera. Ook deelsponsoring van een raam met meerdere  personen is mogelijk. U kunt alles lezen in het bijgevoegde boekje. We begrijpen dat het flinke bedragen zijn maar als we met elkaar nog 1 keer flink de schouders eronder zetten kunnen we weer een Godshuis gebruiken waar we ons thuis voelen en waar we ons mee verbonden weten.

Zoals u wellicht al heeft vernomen bestaat ons Clemens koor dit jaar 50 jaar. Opgericht in 1966 als dameskoor. De eerste dirigent was Johan Oud de zoon van de bekende  meester Oud. Na zijn overlijden werd hij opgevolgd door Frans Lans die het koor uitbreide tot gemengd koor. Na diens vertrek werd Sip Boelens koordirigent en die is dat tot op de dag van vandaag. Ondanks het teruglopen van het kerkbezoek is ons Clemenskoor in al die jaren een stabiele factor gebleven. Pastoors en voorgangers kwamen en gingen maar het Clemenskoor bleef met het vertrouwde geluid. Op zon- en feestdagen, tijdens huwelijksvieringen, bij vrijwel alle begrafenissen, wist en weet het Clemens koor met hun gevarieerde zang te bemoedigen en te ontroeren. Parochianen en gasten genieten ervan. Enkele leden van het koor zitten er al van het begin bij.

Mede door het Clemenskoor zijn de jaren na de brand, als parochie doorgebracht in de Toel, goede jaren geweest. De parochie bleef als gemeenschap bij elkaar.  Als parochiebestuur menen wij namens al de kerkgangers te spreken: DANK!  Op zondag 30 oktober is er een speciale eucharistieviering  ter gelegenheid van dit 50 jarig jubileum. Pastoor Verheijen is dan de voorganger. Na de mis is er een samenzijn voor iedereen in de Toel  met koffie en gebak.

Namens het kerkbestuur,

Anne de Jong

De bisdombrede inzameling voor onze kerk heeft het mooie bedrag van bijna € 4900 – opgebracht.
De collecte in onze eigen parochie bracht € 700 – op.