De lessen godsdienst/levensbeschouwing van Hemel en Aarde gaan de komende periode over het onderwerp ‘wit’.
Wit heeft een heel eigen sfeer en gevoel. Denk maar eens aan een ongerept sneeuwlandschap of aan schone, witte kleren. Wit roept het gevoel van nieuw, een nieuw begin, hoop en helderheid op. En ook iets van voorzichtigheid, stilte en inkeer.

In veel tradities heeft Wit een symbolische betekenis gekregen, in verhalen en rituelen. In Suriname zijn begrafenissen in het wit, omdat mensen hopen en vertrouwen dat het afscheid van dit leven het begin betekent van een heel ander bestaan. In de Bijbel staan dromen, die Johannes geschreven heeft, over een stralend witte stad van vrede. In de Chinese filosofie heeft wit iets te maken met afscheid nemen en loslaten. Bij het Joodse feest Jom Kipoer vieren mensen dat ze elkaar kunnen vergeven en samen een nieuw begin kunnen maken; daar horen witte kleren bij.
In allerlei culturen en tradities, vroeger en nu, geeft wit uitdrukking aan een heel speciaal gevoel.

Met kinderen verkennen we de komende weken allerlei verhalen en gebruiken uit al die godsdiensten en culturen. Het optimistische gevoel van wit gaat zo misschien ook iets voor henzelf betekenen. Het zou fijn zijn als ze zelf ook voelen dat je altijd een nieuw begin kunt hebben, dat er altijd nieuwe kansen zijn.

Dat is ook wat we vieren met Pasen. Het paasverhaal vertelt ons dat Jezus opstond uit de dood en een nieuw begin maakte. Hoe moeilijk dat ook te begrijpen is, die optimistische boodschap vieren we graag!

Namens het team,
Jan