De zomervakantie is voor ons inmiddels afgelopen en de lessen zijn alweer in volle gang. De lessen van Hemel en Aarde gaan de komende weken over het onderwerp: vraag. Want veel kennis, wijsheid, verwondering en inzicht begint met een vraag.

Op school stellen we de hele dag veel vragen. Kinderen stellen ons vragen als ze het nog niet zo goed begrepen hebben. Dan leggen we het gerust nog een keer uit. Wij vragen ook van alles aan kinderen, vooral om na te gaan of ze echt snappen wat ze aan het leren zijn: hoe heb je dit uitgerekend? Wie van jullie is weleens in een garage geweest? Wat zou jij doen als je beste vrienden ruzie hebben? Al die vragen op een schooldag zijn eigenlijk allemaal gericht op oplossingen. Als niemand meer iets te vragen heeft, heeft iedereen alles begrepen. Dat willen we graag. Onderwijs is dan goed gelukt als er geen vragen meer zijn.

In de lessen godsdienst-levensbeschouwing gaan we het hebben over een ander soort vragen. Het zijn vragen die helemaal niet opgelost hoeven worden, maar wel de moeite waard zijn om over na te denken. Vragen die er mogen zijn. Bijvoorbeeld: Heeft u voor mij de slappe lach? Hoe is het digibord uitgevonden? Kijken kippen verdrietig? Wil je me helpen? Kunnen woorden ook op? Wat is het geluid van één klappende hand? Zulke vragen zetten je aan het denken en werpen soms een heel nieuw licht op wat eerst heel gewoon leek. Ze laten je verwonderen en spreken tot je verbeelding. Of ze maken je nieuwsgierig en brengen je op nieuwe ideeën en oplossingen.

In filosofie, levensbeschouwing en godsdienst spelen vragen een belangrijke rol.

In het christelijk geloof kunnen we vragen stellen aan God, door te bidden. In het gebed spreken we vaak vragen uit die voor ons wezenlijk zijn. En andersom kan God ook iets aan ons vragen.

In één van de lessen ontmoeten we Mozes, die van God de vraag krijgt om naar de farao te gaan, iets wat hij nauwelijks durft. In veel tradities bieden vragen de toegang tot bijzondere vormen van wijsheid. Denk bijvoorbeeld aan het orakel van Delphi, dat antwoord gaf op bijzondere vragen. Of denk aan meditatievragen uit de zentraditie.

We zijn benieuwd wat de lessen losmaken bij de kinderen. We hopen in ieder geval dat het duidelijk is waar we het met de kinderen over gaan hebben. En als u nog vragen heeft, dan horen we die natuurlijk graag!

Vriendelijke groeten,

Namens het team,

(meester) Jan