De lessen van Hemel en Aarde, onze methode voor godsdienst en levensbeschouwing, gingen de afgelopen maanden over angst en gaan de komende weken over de maan. Kijken jullie wel eens, op ons prachtige eiland, op een mooie heldere avond of nacht naar de maan? Dan is het vast niet moeilijk te begrijpen waarom de maan belangrijk is in godsdiensten en rituelen, voor musici en beeldende kunstenaars. De geheimzinnige kracht van de maan spreekt enorm tot de verbeelding.
Lang niet alle kinderen hebben de maan weleens goed bekeken, en dat gaan we nu met ze doen. De maan verandert elke dag van vorm en van stand. Ik hoor geruchten over een klas in de middenbouw die een ‘maanboekje’ gaat bijhouden waarin ze de veranderingen in de maan een tijdlang kunnen opschrijven en tekenen.
De maan verandert steeds van vol naar bijna niets, en groeit dan weer naar een volle maan. Dat ritme loopt niet gelijk met onze kalender van weken en maanden, die op de zon gebaseerd is. Soms gebruiken we nog dat ritme van de maan, bijvoorbeeld met het paasfeest. Dat valt elk jaar op een andere dag. Dat komt omdat het op de maankalender is gebaseerd. We vieren Pasen op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. En die valt elk jaar op een andere datum. Op school vieren we Pasen, net als andere jaren, middels een paasviering, waar ik in de volgende Wegwijzer vaak nog even op terug kijk.
De maan is een inspiratiebron voor kunstenaars. In de lessen kijken we naar schilderijen van Vincent van Gogh en Marc Chagall. Zij hebben de magie van de maan prachtig verbeeld. Ook musici hebben zich door de maan laten inspireren. Heel bekend is Claire de Lune van Debussy en ook prachtig is Moonlight in Vermont van John Blackburn en Karl Suessdorf.
In veel religieuze tradities bestaan maanfeesten of maangodinnen. In elke bouw maken de kinderen hiermee kennis. Er zijn lessen over het boeddhistische Thaise feest Loi Krathong, het Chinese maanfestival over Chang’e en de Egyptische maangodin Isis. Zo verkennen de kinderen niet alleen de maan, maar ook godsdiensten en culturen waar de meeste kinderen niet iedere dag mee te maken hebben. We hopen dat het boeiende en inspirerende lessen worden!

Vriendelijke groeten namens de Kardinaal de Jongschool,
(meester) Jan