Bijbelverhalen hebben een eigen taal, sfeer en betekenis, dat ze je een leven lang bijblijven, dat herinner je je misschien nog van vroeger. Dat is nog steeds zo. De komende weken nemen we de kinderen mee in verhalen over koning David en daarna is het alweer tijd voor de verhalen over kerst.

De verhalen over David behoren tot de mooiste uit de Bijbel. Niet omdat David zo’n lieverdje was, hij had een ruig leven en deed dingen die niet door de beugel konden. Daar wordt het leven van David eigenlijk alleen maar rijker en boeiender van. Geen engeltje, maar wel een man naar Gods hart. David is nog een herdersjongen als hij door de profeet Samuel tot koning wordt gezalfd. Hij moet koning Saul opvolgen. David valt op als hij op een slagveld de reusachtige Goliath velt met een kiezel uit zijn slinger. Hij komt aan het hof van Saul en probeert hem met harpmuziek te kalmeren als Saul door duistere buien wordt overvallen. David sluit een diepe vriendschap met Jonathan, de zoon van Saul. Saul is grillig en jaloers op David. David vlucht en Saul jaagt hem op, door het hele land. Meer dan eens kan David Saul doden, maar dat doet hij niet. Als Saul sterft, volgt David hem op als koning. Het volk accepteert hem als een goede koning en onder leiding van David vormen de twaalf stammen van Israël voor het eerst een land. David maakt van Jeruzalem de hoofdstad. Maar het is niet eind-goed-al-goed. Zo komt Absalom, zijn zoon, tegen hem in opstand en komt op een tragische manier om het leven.

Al deze verhalen dragen een rijkdom in zich die we met kinderen gaan verkennen. We gaan het hebben over goede eigenschappen, over gezien worden, over wat muziek met je stemming doet. Over vriendschap. Over kwaad met goed vergelden. Over feesten, dansen en dichten. Generaties later gaan Jozef en Maria naar Bethlehem, de stad waar alle nakomelingen van David zich verzamelen voor een volkstelling. Maria draagt Jezus, ‘Davids Zoon, lang verwacht’, zoals we nog steeds met Kerst zingen. Ook een prachtig verhaal, dat we graag opnieuw met de kinderen beleven.

Namens het team Kardinaal de Jongschool, (meester) Jan.