De advent op de Kardinaal de Jongschool wordt traditioneel afgesloten met een kerstspel georganiseerd door groep 7. Dit keer hebben we mogen genieten van een kerstmusical met een moderne twist. Daarna een sfeervol kerstdiner in de klas en voor wachtende ouders een glas gluhwijn op het schoolplein. De Kerstmannen zorgden voor de nodige hilariteit. Dank allen voor deze mooie tijd!

Voordat we de Paastijd ingaan, staat catechese bij ons in een ander teken…

Monsters onder je bed, gymnastiek, spinnen, ruzie of rekensommen: ook in een kinderleven zijn er genoeg redenen om bang te zijn. Hoe jong je ook bent, iedereen weet hoe het voelt om bang te zijn. In onze lessen hebben we het de komende weken over bang-zijn. Over hoe het voelt en hoe je met bang zijn kunt omgaan. In levensbeschouwelijke tradities en godsdiensten bestaan veel verhalen over mensen die bang zijn en hoe ze daarmee omgaan.

Bijna alle godsdiensten kennen rituelen of verhalen om je angst te bezweren of te overwinnen. Je kunt eigenlijk niet voorkomen dat je bang wordt – dat wordt iedereen. Maar je kunt wel leren om goed met je angst om te gaan. Godsdienst en levensbeschouwing kunnen daarbij helpen.

In de lessen gaat het bijvoorbeeld over het aansteken van kaarsen. Met dat ritueel dragen we onze zorgen op aan God of aan een heilige, staan we stil bij iets waar we bang voor zijn of dat ons verdriet doet. Het helpt vaak om hoop en vertrouwen te voelen en vermindert zorgen en angsten.

Andere lessen gaan bijvoorbeeld over Sint Joris, die zijn angst overwint en de draak verslaat. Over de profeet Jesaja, die ondanks zijn eigen angst voor oorlog de vrede predikt. Over een amulet die je beschermt, waardoor je niet meer bang hoeft te zijn. Over ademhalingsoefeningen die maken dat je je rustig en minder bang voelt.

We gaan kinderen natuurlijk niet bang maken. We laten ze juist zien dat iedereen weleens bang is en dat je daar heel goed mee kunt omgaan. Je bent zelf altijd groter dan je angst. In de middenbouw vertellen we een oud sprookje van Grimm, over een jongen die nergens bang voor is. Hij durft alles, trouwt uiteindelijk met een prinses, maar het is zo’n koele kikker dat het niet leuk meer is.Nooit meer bang zijn, dat wil je niet. Maar altijd bang zijn, dat moet ook niet. De komende weken gaan we met de kinderen deze levenskunst verkennen. Ook dat hoort bij opgroeien en groter worden en daar helpen we de kinderen graag bij. Niet bang zijn voor wat er komen gaat, niet bang zijn voor het nieuwe jaar…

Zalig 2016 allemaal. Namens team Kardinaal de Jongschool, Jan.