Edward de Jong 1970 – 2014

Edward is altijd onopvallend aanwezig geweest. Zijn bescheidenheid sierde hem. Na zijn studie rechten heeft hij een aantal jaren in Leeuwarden gewerkt. Toen Claudia en hij een steeds groter gezin kregen is hij bij de gemeente Ameland gaan werken. Om zo meer tijd voor elkaar te hebben en met het werk een nieuwe grote uitdaging aan te gaan.

Edward is altijd een warme, gevoelige man geweest voor zijn gezin. Zette alles aan de kant om hierin zijn geluk te vinden. Zijn stabiliteit zorgde voor rust binnen én buiten zijn gezin. Zijn grote verdriet is het verdriet om Camiel, we hopen dat Edward, Camiel en Sip nu samen in warmte toekijken hoe zijn 5 lieve kinderen op zullen groeien.

Edward zijn cirkel was nog niet rond. Toch heeft hij in alles wat om hem heen was een warme en goede herinnering achter gelaten. En mogen we dankbaar terug kijken op wat hij ons gegeven heeft.

De Stilte zegt alles………………..

 

Willebrordus Nicolaas Oud 1941 – 2014

Willem werd geboren als jongste van vijf in het gezin van Klaas en Catharina Oud-Molenaar. Hij was 43 jaar getrouwd met Tiny, ze kregen 5 kinderen. Willem was een lieve vrolijke man, zorgzame pappe en super trotse opa. Hij stond altijd voor iedereen klaar, nee zeggen bestond niet voor hem.

Al op jonge leeftijd heeft hij de boerderij van zijn vader overgenomen. In 1987 ging hij bij Loonbedrijf Spoelstra werken als stratenmaker. Wel bleef hij hobbyboer met schapen, paarden, kippen en sierduiven. Fotograferen was ook een grote hobby van hem; met de fiets er op uit en prachtige foto’s maken.

Met veel toewijding deed hij vrijwilligerswerk o.a. bij Geel-Wit, de adventurerun en de tri-atlon.

In september kregen we bericht dat pappe ongeneeslijk ziek was. Dapper ging hij de strijd aan, nooit klagend over pijn. Wat heeft hij hard gevochten! Het was een oneerlijke strijd die hij niet kon winnen. Met pijn in ons hart hebben we afscheid van hem moeten nemen. Dankbaar zijn we dat hij rustig te midden van ons allen heen is gegaan en nu verlost is van de pijn.

Wij willen langs deze weg iedereen bedanken voor de zorg en belangstelling, zoveel troostende woorden, kaarten en bloemen’

Wij missen hem verschrikkelijk, de mooie herinneringen aan hem blijven voor altijd in ons hart.

Rust zacht.                                                                                                Familie Oud

 

TJEERD KOOIKER 1942 – 2014

Tjeerd werd in Buren geboren op 12 mei 1942. Hij groeide op de boerderij op als oudste van een gezin met 7 kinderen. Als klein jongetje ging Tjeerd naar de lagere school in Buren, het gebouw waar nu hotel de Klok is gevestigd. Na de lagere school ging hij naar de Ulo waarna hij een baan kreeg bij de Landbouw Voorlichtingsdienst. Hij kon hier een vaste baan krijgen maar moest dan op de vaste wal wonen, de keuze was snel gemaakt want naar de wal te wonen was niks voor hem. Hij solliciteerde voor een baan als assistent kampbeheerder op camping Duinoord in Nes. Daar werd hij aangenomen als assistent van de toenmalige kampbeheerder Jan van Eyck. Toen Jan van Eyck met pensioen ging werd Tjeerd kampbeheerder en Klaas Molenaar nam de functie van Tjeerd over. Samen met Klaas en met de andere collega’s van Duinoord, hebben ze veel mooie maar ook minder mooie dingen beleefd.

Naast zijn werk heeft Tjeerd in zijn hele leven vele maatschappelijke en politieke functies vervuld. Zo was hij een van de grondleggers van het Dorpsbelang Buren, waarvan hij jaren lang voorzitter is geweest. Tot aan zijn ziekte was hij op de Buremer kermis nog steeds actief bij het rad van avontuur. In zijn functie als voorzitter van Dorpsbelang Buren is Tjeerd nauw betrokken geweest bij de oprichting van de begrafenisvereniging Nes-Buren. Verder is hij voorzitter geweest van voetbalvereniging Geel-Wit, bestuurslid van de Stichting Amelander Musea en richtte hij in 1974 de Belangen Combinatie Ameland (BCA) op waarna hij in dat zelfde jaar werd gekozen in de gemeenteraad. Van 1978 tot 1990 was hij wethouder. Daarna is hij vanwege de ziekte van Anneke gestopt met de politiek.

Tjeerd is wel altijd bij de eilander politiek betrokken gebleven en 12 jaar nadat hij was gestopt, maakte hij zijn politieke comeback bij Algemeen Belang Ameland waarmee hij in zijn eerdere periode als wethouder nauw had samengewerkt. Een van de projecten waar hij erg trots op was, was de inrichting van het recreatiegebied de Vleyen waar hij een grote bijdrage aan heeft geleverd.

Muziekvereniging Canite Tuba was zijn lust en zijn leven. Als jongetje van 10 jaar ging hij al met vader mee naar de repetities en de jaren daarna is hij als actief lid en bestuurlijk van grote betekenis geweest voor de vereniging. Tjeerd is onlangs niet voor niks benoemd tot erelid, na 62 jaar lid van de brassband te zijn geweest.

Mede door alle functies die hij heeft bekleed is hij in 2007 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Tjeerd heeft zijn vrouw Anneke ontmoet in de zeventiger jaren toen Tanja op Ameland de 55+ acties organiseerde. Anneke kwam uit Rotterdam en verhuisde naar Ameland. Ze kregen verkering en trouwden op 15 december 1978. Op 5 november 1982 werd hun eerste kindje geboren, een zoon Pieter. Op 6 april 1985 werd hun dochter Jolien geboren.

Tjeerd had vele hobby’s, hij was vaak te vinden in de natuur. Fietsen naar het Oerd, lopen over strand en door bos en duinen, bramen zoeken, garnalen kruien en cranberry’s plukken.

Hij hield ook van tuinieren en was altijd wel in de tuin te vinden tussen de bloemen, planten of in zijn groenten tuin. Tjeerd was een groot schaatsfan en zat dag en nacht voor de tv als er schaatsen op was. Ook was hij een fanatieke sunneklaasspeuler.

Voor Tjeerd stond, ondanks zijn drukke baan op de camping en zijn diverse bestuursfuncties, het gezin altijd op de eerste plaats. Ook vanwege de ziekte van Anneke was dit niet altijd gemakkelijk. Hij heeft altijd zijn uiterste best gedaan om zo goed mogelijk voor Anneke en de kinderen te zorgen en hen niets te kort te laten komen.

Tjeerd vond het heel moeilijk om zijn ziekte te dragen, omdat hij zoals hijzelf zei, altijd zijn best heeft gedaan om voor anderen te zorgen zowel op de camping als thuis, maar niet gewend was dat mensen voor hem moesten zorgen. Hij heeft tot het laatst gevochten maar kon het niet winnen van deze ziekte. We zullen hem ontzettend missen, hij zal voortleven in onze herinnering.

Dat hij moge rusten in vrede.

 

PASTOOR HERMAN BOSMA 1915 – 2015

Op zeer hoge leeftijd is op 5 jan. 2015 emeritus-pastoor Herman Zacharias Bosma overleden. Hij is geboren op 17 februari 1915 te Leeuwarden. Pastoor Bosma was pastoor op Ameland van augustus 1965 tot september 1967. In die betrekkelijk korte tijd heeft hij zich hier thuis gevoeld en was hij geliefd bij de mensen.

In juni 1954 is hij priester gewijd van het Canadese aartsbisdom Regina. In sept.1962 werd hij priester van het bisdom Groningen en was werkzaam in Klazienaveen, Winschoten, Ameland, Steenwijksmoer en Zwartemeer.

De uitvaart van deze oudste priester van het bisdom was op 10 jan. te Emmerschans.

Dat Herman Bosma voortaan in Gods liefde geborgen mag zijn.