Henk Metz 11 juni 1935 – 21 januari 2017

Jeugdjaren

Henk werd geboren op 11 juni 1935 in Buren en groeide op in een warm gezin met zes kinderen, allen jongens, Henk was op één na de oudste. Vader Dirk was boer en moeder Sanne huisvrouw.

Al op jonge leeftijd bleek Henk goed met mensen te kunnen omgaan. Vanuit het dienstbaar willen zijn naar anderen toe ging hij bij Hotel de Jong aan de slag als kelner, een schot in de roos.

Hij kreeg een relatie met Jannie Scheltema en samen verhuisden zij naar Groningen.

Werk en gezin

Na Groningen werd het Maastricht met buiten het werk veel gezelligheid en een rijk sociaal leven.

Hun eerste zoon Dirk werd geboren op 23 oktober 1961. Moeder Sanne hielp bij de bevalling.

Na vier jaar Zuid Limburg vertrokken zij naar Leeuwarden, waar Henk bij Hotel Amacitia aan de slag kon. Op 25 november 1962 werd hun tweede zoon Gabriel geboren.

Een prachtig aanbod aan Henk van schoonvader Gabe Scheltema om zijn drankenhandel over te nemen bracht het gezin weer naar Ameland. De zaken gingen zo goed, dat al snel een groter pand werd betrokken aan de Ballumerweg, met een benzinepomp. Het gezin was inmiddels uitgebreid met dochter Suzan en zonen Maurice en Peter.

Verlies van dierbaren

Het leven van Henk en de kinderen kreeg in 1993 een onverwachte wending toen Jannie aan een zware hersenbloeding overleed. Henk probeerde zijn leven zo goed mogelijk in te richten, met steun van de kinderen en hun partners. Het gemis van Jannie bleef, dat konden zij niet invullen.

En daarbij verloor hij ook nog in minder dan tien jaar tijd zijn broers Foppe, Dirk en Joop…

Latere jaren

Henk vulde zijn dagen met tal van hobby’s, was inmiddels opa geworden en erg op zijn kleinkinderen gesteld. Hij werd zelfs overgroot-opa. En hij was heel trots op zijn kinderen.

Met het ouder worden kwam ook de afnemende gezondheid. Zijn strijdbare karakter en sterke persoonlijkheid hielden hem lang op de been. Toch verzwakte hij steeds meer en kwam eind vorig jaar in het ziekenhuis terecht, waar enkele tumoren werden ontdekt, een zware klap voor Henk.

Uiteindelijk kwam hij naar huis en werd iedere dag zwakker. Hij was zich volkomen bewust van zijn situatie, was duidelijk over zijn laatste wensen en hield de regie tot het laatst toe stevig in handen. Henk is op 21 januari 2017 vredig ingeslapen.