Eerste Heilige Communie Ameland 2013

Beste jongens en meisjes, ouders, broers en zussen, opa’s, oma’s, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, vrienden en vriendinnen, parochianen. Ik hoop dat ik nu niemand vergeten ben! Anders moeten ze zich na afloop maar bij mij melden voor excuses.

Je eerste communie doen is niet niks! Daar heb je een hele voorbereidingstijd voor nodig. Iedere keer maar weer op woensdagmiddag naar school. Op je vrije middag nog wel! Maar als het dan toch eindelijk 28 april is geworden en je hier in feestkleding en met feestgasten naar de Toel bent gekomen, dan is het toch wel de moeite waard geweest, denk ik.

Sinds de brand in de nacht van 4 op 5 februari, pas een paar maand geleden, hebben we als Clemensparochie van Ameland geen eigen kerk meer. Hier naast de Toel staan alleen nog maar een paar muren overeind van onze mooie, oude kerk. Maar, wat een wonder eigenlijk, toch vieren we net als andere jaren de eerste Heilige Communie! Want al heb je pas over een paar jaar weer een mooie eigen kerk, tòch gaat ons geloof gewoon door. We hebben hier Goede Vrijdag en Pasen gevierd. Er worden net als altijd kleine kinderen gedoopt. Er worden mensen van hieruit na de uitvaartmis naar ons kerkhof gebracht. In het Engels zeggen ze dan: business as usual! Wij kunnen als volgelingen van Jezus Christus blijkbaar ook in moeilijke omstandigheden ons geloof vieren.

Nou moeilijk waren de omstandigheden in het Evangelie, het verhaal over Jezus dat ik nèt heb voorgelezen! Jezus is met zijn discipelen, dat is een moeilijk woord voor leerlingen (jullie zijn dus de discipelen van de Kardinaal de Jongschool, om het zo maar eens te zeggen) gewoon leerlingen dus. Jezus is met zijn leerlingen gaan varen op het Meer van Galilea. Dat is een meer, dat ze heel goed kennen, want een heleboel leerlingen waren vissers geweest voordat ze Meester Jezus hadden ontmoet. Het Meer van Galilea staat er om bekend dat het er zomaar ineens verschrikkelijk kan gaan stormen. En als je niet goed op de buienradar hebt gelet zit je midden op het meer met je boot ineens in een zware storm. Bliksem flitste langs de hemel, onweer barstte los en de boot begon te slingeren. Gevaarlijk, want je kunt zomaar op de rotsen botsen. Dan kan je schip lek raken en begint het te zinken. Dat noemen ze: een schip dat met man en muis vergaat. Allemaal verdrinken ze dan. Nou, dat wil natuurlijk niemand! En daar waren de leerlingen ook bang voor op die dag dat het stormde op het meer.

Kijk, water is natuurlijk iets heel moois! Water is geweldig hebben we in het lied gezongen. De bloemen gaan er van groeien. Het dorre gras van een paar weken geleden is door de regen ineens prachtig groen geworden. Als je het warm hebt is het heerlijk om een frisse duik in zee te nemen. Maar water is ook héél gevaarlijk. Kijk maar eens wat er gebeurt bij een overstroming: mensen en vee verdrinken. Als de duinen van Ameland er niet zouden zijn, zou de zee zomaar over ons eiland kunnen stromen. En dat gevaarlijke moment beleefden de leerlingen op mdie dag op het Meer van Galilea.

‘Help ons, Jezus! Help ons, we verdrinken!’ schreeuwden de leerlingen dwars door de storm heen. Maar Jezus lag lekker te slapen en Hij werd helemaal niet wakker van het gestamp en geslinger van de boot. Maar als Jezus wakker wordt is alles anders! ‘Wees stil!’, zegt Hij tegen de wind en de golven. De storm hield op en de golven gingen liggen.

Ik geloof niet dat er een pastoor bestaat die dat kan! Die de baas is over de wind en de golven. Dat kan alleen Jezus. Waarom vertellen we dit verhaal nou op jullie eerste Heilige Communie-feest? Ik ben vanmorgen nog met de veerboot naar Ameland gekomen en het stormde echt niet op de Waddenzee (gelukkig maar!) Maar we geloven wèl dat Jezus je kan helpen als het moeilijk is! Hij kan heel veel voor ons doen. Ook als we zèlf misschien denken: we redden het niet, dit is ons te moeilijk. Jezus blìjft bij ons. We hebben dat na de brand ook met eigen ogen kunnen zien. Jullie weten misschien dat er in de kerk een tabernakel is: een kastje waarin we de hosties bewaren die overblijven na de viering. En die hosties zijn het Lichaam van Christus. Je weet wel: als je de hostie krijgt, zeg ik: Lichaam van Christus en dan antwoorden jullie met: Amen

In het tabernakel woont Jezus in elke katholieke kerk. Nou, alles was verbrand, de banken, het altaar, de beelden, het dak: alles. Alleen dat mooie goudkleurige kastje, het tabernakel: daar mankeerde niks aan. Alsof Jezus ons duidelijk wilde maken: wat er ook gebeurt: Ik blijf heus wel bij jullie. Ik zal jullie nooit in de steek laten! Of we nou een kerk hebben of niet: we vieren het feest van de Eerste Heilige Communie toch, want Jezus is bij ons en vraagt ons ook nog eens: Hé, jullie, kom bij Mij aan boord. Welkom voor onze communicanten. Welkom voor iedereen die leerling van Jezus wil zijn!

Amen

 

 

Voor koningin Beatrix die 33 jaar lang onze koningin is geweest.

Ze was er bij mooie feesten, maar ook als er heel erge dingen waren gebeurd.

Ze bleef voor ons werken ook als er verdriet was in haar eigen leven.

Geef onze koningin nog een mooie tijd met haar kinderen en kleinkinderen.

 

We bidden ook voor onze nieuwe koning en koningin Willem Alexander en Màxima.

Dat ze ons land goed mogen dienen en een voorbeeld nemen aan Beatrix.

Dat er vrede mag zijn en dat de crisis weer over mag gaan voor ons land.

Gun hen en de drie prinsesjes ook een gezegende toekomst.