Op 8 en 9 februari ben ik met mijn goede vriend pastoor Henk Nota twee dagen in het Zuiden geweest om interieur spullen op te halen voor onze Sint Clemens kerk op Ameland. Na de brand van 5 februari 2013 was er zo goed als niets meer. Elders in het land sluiten veel kerken en daarom komt er behoorlijk wat spul vrij. Uit de kerk van Schijndel hebben we al het orgel kunnen krijgen. Dat is inmiddels in restauratie en voor aanpassing bij de orgelbouwer. Nu hebben we uit die kerk ook nog enkele losse kandelaars. Die kerk is zo goed als leeg en gaat verkocht worden. De Mariakapel is nog wel in gebruik.

IMG_7933

 

In Heythuissen woont mijn bejaarde oom pater Theo de Jong, 91 jaar inmiddels en nog behoorlijk fit voor zijn leeftijd. Bij deze gelegenheid schonk hij zijn miskelk, die hij, inmiddels 61 jaar geleden, bij zijn priesterwijding van de parochie heeft gekregen, aan de op Ameland geboren priester Henk Nota. Buiten was inmiddels een carnavalsoptocht bezig die, sneu genoeg, geheel in de regen verdween. Heel bijzonder was het diner wat we ’s avonds hadden bij de kluizenaar Harry Sterenberg. In een piepklein huisje in een bos bij Nunhem werd op een houtkachel een Russische maaltijd bereid. Zeer bijzonder. Harry Sterenberg heeft een periode in een klooster in Rusland gewoond en is nu hier in Nederland als priester bevoegd om voor te gaan bij Byzantijnse liturgie vieringen. Naast zijn huisje heeft hij een Byzantijns kerkje gebouwd. In het pikkedonker met wat kaarslicht hebben we het kerkje kunnen bekijken en de bijzondere iconostase kunnen zien.

Dinsdagochtend vroeg waren we al bij het Provincialaat Zusters van Liefde in Tilburg Waar we een paar prachtige altaar kandelaars meekregen. De zusters op de foto waren voor 30 jaar terug werkzaam in Wytgaard. Ze runden daar een opvang voor geestelijk gehandicapte kinderen. De zusters zelf zijn stokoud inmiddels maar nog goed bij de tijd. We hadden nog wat tijd over en toen konden we nog naar Teteringen, waar in het Missiehuis van de Missionarissen van de Heilige Familie, onze oud-pastoor Marcel van der Vlugt woont. Helaas was hij niet thuis en konden we alleen ons doosje met Amelander Duumkes achterlaten

IMG_0026 IMG_0030 IMG_0015IMG_0032 IMG_0041 IMG_7908