Brand St.ClemenskerkBij de brand op dinsdag 5 februari 2013 in de Rooms Katholieke St. Clemenskerk aan de Kardinaal de Jongweg in Nes is het schip van de St. Clemenskerk, het historische deel uit 1878, van de kerk afgebrand. Alleen de muren, de zijbeuken en de bijgebouwen staan nog voor een deel. Bij deze grote brand is een bijzonder gebouw met grote historische en emotionele waarde verloren gegaan.

Oorzaak nog onbekend
Het forensisch onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt nog. Blikseminslag, kortsluiting of strafbare feiten zijn door de politie uitgesloten. Het is op dit moment onbekend wanneer de politie het onderzoek denkt af te ronden.

Veiligheid garanderen
In de afgelopen dagen zijn de muren bouwkundig gestut. Het ontmoetingscentrum De Toel, dat naast de kerk is gelegen, was gedeeltelijk afgesloten omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Inmiddels staan de muren in de steigers en zijn de hekken verplaatst. Het instortingsgevaar is geweken. De Toel is op maandag 11 februari vrijgegeven.

Emoties
Bij veel mensen heeft het verlies van de kerk veel emoties opgeroepen. Om dit met elkaar te delen, is voor de parochianen op zondag 10 februari 2013 in de aula een eucharistieviering georganiseerd. Na afloop kon men met elkaar praten over de gebeurtenis van dinsdag 5 februari. Naast pastoor Verheijen heeft ook burgemeester De Hoop de aanwezigen toegesproken.

Toekomst Samen met de verzekeringsmaatschappij en met het bisdom spreekt het bestuur van de St. Clemensparochie over de mogelijkheden van herbouw van de kerk. Mogelijk dat de muren een basis kunnen vormen voor herbouw van de kerk. Binnenkort maakt het kerkbestuur een rekeningnummer bekend waarop giften kunnen worden gestort. Het bestuur houdt u op de hoogte via Kabelkrant Ameland.