De Caritas houdt zich bezig met projecten in o.a. Nepal en Kenia.

 

KeniaMet de opbrengst van de Caritas collecte voor de Vastenactie zijn verleden jaar in Nepal weer veel goede dingen gedaan voor de armste bewoners uit de bergen bij Pokhara, Nepal’s tweede stad. Voor twaalf kasteloze vrouwen is een kleermakerstraining en workshop georganiseerd. Na voldoende naailessen kunnen ze zelf een atelier beginnen op een geschikte afslag aan de hoofdweg naar de stad, Talchok geheten. Daarmee kunnen ze nu in hun eigen levensonderhoud voorzien.

 

 

NepalOok zijn 50 biogasinstallaties aangelegd. Daarmee kunnen 50 lokale bergboerengezinnen profiteren en op gas koken, zonder hout te hoeven kappen in de bossen op de berghellingen in de Himalaya. De boerinnen kunnen met de mest van hun koeien of buffels voldoende gas opwekken om dagelijks hun portie rijst en linzen op te koken. Het scheelt hen erg veel werk en ze hebben door de afwezigheid van rook van het houtvuur geen rooklongen meer. De bergwouden worden gespaard en daarmee kunnen aardverschuivingen worden voorkomen.

 

 

Waterputten NepalVoor de dorpsbewoners van Simaldanda en Sundaridanda zijn verleden jaar watertanks aangelegd zodat ze nu veilig drinkwater dicht bij huis hebben. Het bespaart kinderen en vrouwen een hoop gesleep met water en ze kunnen zelfs in droge tijd hun groentetuin besproeien voor het noodzakelijke extra dieet van vitaminerijke groenten en fruit uit eigen tuin. Driehonderd gezinnen profiteren van deze watervoorziening.

 

 

 

KeniaDit jaar wordt nog gewerkt aan mee biogasprojecten in Nepal. Daarna is het de beurt aan Kenia. Daar is dit jaar via Cordaid een voedselhulpprogramma van de samenwerkende hulporganisaties in Oost Afrika begonnen door onze partnerorganisatie Pioneer Group-Bulechia. Zij gaan proberen de streek zelfvoorzienend te maken qua voedselverbouw, speciaal in tijden van langdurige droogte als het regenseizoen uitblijft.

 

 

 

Voor meer informatie over de Caritas kunt u contact opnemen met voorzitter Willem Kooiker, Fabriekspad 3, Buren.
Tel. (0519) 542434