Jongeren van het bisdom Groningen-Leeuwarden

gaan naar de Stille Omgang

in de nacht van 22-23 maart in Amsterdam.

Ga je mee?

 

Vast niet gedacht dat Amsterdam eigenlijk een oude bedevaartsplaats is. Sinds 15 maart 1345 is dat het geval. Een man (wonend in de Kalverstraat) dreigde te sterven. Een priester bediende hem en gaf hem de H. Hostie. Na het eten van de H. Hostie moest de man overgeven. Men besloot de hostie te verbranden in een vuur, maar het vuur taste de heilige Hostie niet aan. Sinds dit middeleeuwse wonder trekken gelovigen naar Amsterdam. De verering leeft nog steeds en heeft sinds het einde van de 19e eeuw vooral gestalte gekregen via de jaarlijkse Stille Omgang. Deze religieus meditatieve omgang door het historische centrum (o.a. de rosse buurt) en passerend aan het nachtelijke uitgaansleven van Amsterdam wordt elk jaar gedurende één nacht georganiseerd. We nodigen de jongeren  van ons bisdom uit eraan deel te nemen. In gebed lopen wij als jongeren door de binnenstad en laten zo zien hoezeer God bij ons mensen betrokken is. Het is indrukwekkend en bijzonder om ’s nachts met een grote groep jongeren in stilte en in gebed te lopen, in een stad waar het nooit stil is!

 

Ben je tussen de 14 en 28 jaar, dan kun je mee met de speciale jongerenbus. Het vertrek is zaterdagmiddag ongeveer om 16.30 uur uit Groningen; ongeveer 17.00 uur uit Drachten; ongeveer 17.30 uur Leeuwarden en ongeveer 18.00 uur Harlingen-Franeker. Om 19.30 uur zijn we in hartje Amsterdam. Vanaf  20.00 uur nemen we deel aan een jongerenprogramma.

 

Het thema van het jongerenprogramma is dit jaar “OPEN UP”. We zullen samen op zoek gaan naar hoe we ons open kunnen stellen voor God. Hoe we ons zelf stil kunnen maken om te luisteren naar Hem. Waarom is dat eigenlijk belangrijk? In alle ruis en lawaai van het leven is dat soms erg moeilijk. Het is lastig om stil te staan bij wat we doen en waarvoor we het doen? Welke rol speelt de stilte daarbij? Samen zoeken we naar goede manieren.

 

Voorts zit het programma vol met afwisselende muziek, sprekers en activiteit. Het programma wordt afgesloten met een Heilige Mis en aanbidding. Het hoogtepunt van de avond is het gezamenlijk lopen van de Stille Omgang zelf.  Een ideale gelegenheid om samen ons geloof  te vieren en nieuwe gelovige jongeren te ontmoeten.  Het jongerenprogramma zal eindigen om 00.30. Dan is er gelegenheid om nog even iets te eten (op eigen kosten) bij de Mac, waarna we weer richting het noorden reizen. De bus zal weer arriveren in Harlingen rond 03.00 uur; in Leeuwarden rond 03.30 uur; in Drachten rond 04.00 uur en in Groningen rond 04.45 uur.

 

Heb je vragen: mail dan naar Krista Russchen (k.russchen@bisdomgroningenleeuwarden.nl). Zij is de jongerenwerker van het bisdom. je kunt haar ook bellen: 06-23646589. Ook kun je mailen naar pastoor Marco Conijn (c.m.conijn@hotmail.com) of met hem bellen: 0517-233288. Je kunt je opgeven (tot uiterlijk 17 maart) bij het bisdom door een mail te sturen naar l.winter@bisdomgroningenleeuwarden.nl. Geef door op dit mailadres dat je mee wil naar de stille omgang met je naam, adres, je woonplaats en je telefoonnummer. Mocht je nu geen vervoer hebben naar één van de opstapplaatsen, laat het ons dan even weten. Misschien kunnen wij dan nog iets voor je organiseren. Dit hoor je dan kort van tevoren.

 

KOSTEN?

De kosten zijn erg laag, namelijk voor scholieren en studenten € 10,00 (entree  jongerenprogramma en bus). Van werkenden wordt een bijdrage verwacht van € 15,00.

 

TOT ZIENS OP 22 MAART 2014 IN AMSTERDAM!