‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Er is vast geen levenswijsheid die zo oer-Hollands is, zo degelijk, nuchter en saai. Een beetje speelser, uitdagender mag best, vinden we. De lessen van Hemel en Aarde over godsdienst en levensbeschouwing gaan de komende weken over het onderwerp Raar. Een onderwerp dat tot de verbeelding spreekt en waarover veel verrassende dingen te ontdekken vallen.

In de lessen gaat het over eigenaardige en opmerkelijke voorwerpen, die iets bijzonders voor je kunnen betekenen. Vroeger verzamelden mensen die in een rariteitenkabinet.

Veel kinderen vinden raar wel interessant, grappig en boeiend, maar willen zelf niet raar gevonden worden. Het is belangrijk om bij de groep te horen en het is vervelend als anderen je raar vinden. We verkennen in de lessen hoe dit werkt. Hoe is het om als eerste iets nieuws te doen in een groep? Wat in de ene groep normaal is, is voor de andere groep raar. Met stokjes eten, een cadeautje pas uitpakken als de gever weg is, iedereen dezelfde kleren aan op school of allemaal een dutje doen tussen de middag: allemaal rare gewoonten die maken dat je even anders kijkt naar wat je zelf normaal vindt. Wie is er hier nou raar?

In elke bouw vertellen we een verhaal over Jezus, die iets tegendraads doet. Jezus leerde ons om goed na te denken over wat echt belangrijk is in het leven, en keuzes te maken die soms tegen gewoonten en gebruiken ingaan. Dat is bijna bovenmenselijk. In wonderverhalen wordt dat bijzondere van Jezus verteld op een manier die tot de verbeelding spreekt.

En o ja, kunst! Veel kunst de komende weken. Met rare olifanten van Salvador Dalí, mannetjes die uit de lucht komen vallen van René Magritte en wonderlijke strandbeesten van Theo Jansen. Er valt weer genoeg te beleven in onze lessen! Het wordt weer boeiend. Maar wel raar.

Namens het team,

(meester) Jan.