Wie raakt niet betoverd door beelden van kleurrijke vissen, die alleen of in grote scholen door helderblauw water lijken te vliegen? De onderwaterwereld van vissen is magisch. In veel culturen en levensbeschouwingen staan vissen symbool voor voorspoed en dankbaarheid. Denk aan Japanse koikarpers of sprookjes over vissen die je meenemen naar een onderwaterrijk. Ook in het christelijk geloof zijn veel verhalen over vissen: in scheppingsverhalen, Jona in de walvis en over de leerlingen van Jezus die vissers waren.

De komende weken gaan de lessen voor godsdienst en levensbeschouwing van onze methode Hemel en Aarde over vissen. In deze lessenserie is veel ruimte en aandacht voor creativiteit, verbeelding en verwondering. De kinderen kijken naar kunstwerken over vissen en maken die zelf ook. Ze stellen zich voor wat allemaal in de diepzee te vinden zou kunnen zijn. Zo maken ze kennis met de onwaarschijnlijke rijkdom van de wereld om hen heen.

In de christelijke traditie spelen vissen een duidelijke rol. Er zijn veel verhalen over Jezus die zich afspelen in de visserswereld van zijn volgelingen. De eerste christenen gebruikten de vis als symbool voor hun gemeenschap; tegenwoordig zie je dat visje nog steeds, bijvoorbeeld achterop auto’s. Het prachtige verhaal over Jona is een van de klassieke verhalen. Dit keer vertellen we het eens niet aan kleuters, maar aan de kinderen van de bovenbouw, aan de hand van prachtige schilderijen die erover zijn gemaakt.

Woensdag 8 maart hebben we onze jaarlijkse open dag van de Bisschop Müller Stichting. Dit betekent dat van alle scholen die aangesloten zijn bij deze katholieke stichting de ouders welkom zijn op school om een les catechese bij te wonen op de vroege ochtend. Hierin staat nog niet de vis, maar de mus centraal. Fladderend, verwonderend over al het bijzondere dat hij in zijn leven tegenkomt. Met z’n kopje tegen het raam, luisterend naar zingende kinderen… Ik ben benieuwd of er veel ouders mee komen zingen.

Half april vieren we ook het paasfeest. We horen de verhalen over het laatste avondmaal, de kruisiging en de opstanding van Jezus. We hopen dat deze verhalen en kleine viermomenten mooie en betekenisvolle herinneringen zullen worden in het leven van de kinderen. Natuurlijk vieren we dit onder andere weer gezamenlijk uitgebreid in onze ontmoetingsruimte.

Er gaan tevens geruchten dat de vormelingen deze periode iets bijzonders de kerk gaan binnendragen…

Namens het team,

Jan de Jong