Bladerend door een van de Memo boeken van onze parochie kwam ik een berichtje tegen over een brand in de Toel, enkele jaren geleden. Brand in de Toel? Ik kon me er weinig van herinneren.

Toch was het waar. Want het stond in de krant! En wel op 14 september 1981.

Op 13 september 1981 ‘s avonds rond half 10 ontstond er een flinke brand in de Toel. Beide brandweercorpsen van Hollum en van Nes bestreden het vuur. De bestrijding van de vlammen werd erg gehinderd doordat de brand het hevigst woedde tussen de plafonds van het gebouw.

De oorzaak? Waarschijnlijk kortsluiting.

Wat jaren later op 5 november1998 werden we opgeschrikt door het bericht dat de Kard. De Jongschool aan het Bramerduinenpad in de hens stond. Dit keer niet in de avond maar ‘sochtends in alle vroegte. Maar hoogst waarschijnlijk heeft het vuur in de nacht liggen smeulen en is toen er enkele ramen sprongen en de wind bij de vlammen kon in alle hevigheid losgebarsten. De schade was enorm, alleen de kleuterlokalen bleven gespaard.

De oorzaak? Waarschijnlijk kortsluiting.

Deze twee gebouwen lagen aan weerszijden van ons Clemenskerkje.

Ja en die brand ligt ons allemaal nog vers in het geheugen. Op 5 februari 2013, weer in de hele vroege morgen, sloegen de vlammen hemelhoog uit het kerk de lucht in. Het hele gebouw werd vernield, alleen de buitenmuren bleven min of meer overeind staan.

Behalve de brandweercorpsen van Hollum en Nes was ook de brandweer van Dokkum ter plaatse met groot materieel. De pastorie bleef gelukkig gespaard.

De oorzaak? Kortsluiting? Blikseminslag?

De Toel werd weer vlot hersteld. De school ook weer in snel tempo herbouwd. Met de kerk vlot het niet zo snel ofschoon we in het begin vol vertrouwen waren dat die klus in het voorjaar van 2015 geklaard zou zijn. Nu ,september 2014, kijken we nog steeds tegen de kale, verbrandde en gestutte buitenmuren aan.Velen vragen zich af of het nog ooit goed komt. Maar we moeten optimistisch blijven en de moed er in houden. Eens komt het allemaal weer goed!

Hedwig de Jong